SANER, AKPA TOPLANTISINDA KONUŞMA YAPTI

8-12 Nisan 2019 tarihleri arasında Fransa’nın Strazburg şehrinde gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (AKPA), Genel Kurul ve komite toplantılarına katılan UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner ve CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan temaslarını sürdürüyor.  

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner bugün gerçekleştirilen Kültür, Bilim, Eğitim ve Medya Komitesi toplantısında “Avrupa Konseyi’ne üye olan ülkelerde tarih kitaplarının kalitesinin eğitime uygunluk çalışmasının gözlemlenmesi” konusunu takip etti. 

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, gerçekleştirilen sunumun ardından söz alarak, tarihi geçmişimizin, kültürümüzün ve kimliğimizin inkâr edilemez bir parçası olduğunu ve genç nesillere tarih eğitimini doğru şekilde aktarmanın önemini vurguladı.

Saner, tarih eğitimi konusunda kin ve nefret söylemi gibi ifadelerinden ve yaklaşımlardan özellikle kaçınılması gerektiğine işaret ederek, bu tarz yaklaşımların kabul edilemez olduğunu belirtti. 

Saner, Avrupa Konseyi’nin adanın her iki tarafına tarih eğitimi konusunda yeni yaklaşımlar tavsiye ettiğini hatırlatarak, Kıbrıslı Türkler olarak üzerlerine düşen görevi yaptıklarını söyledi. Kıbrıslı Rumların, tüm uluslararası baskılara rağmen, tarih kitaplarının kin ve nefret duygularından arınmış olarak yazılması konusunda özellikle kaçındığını ve Kıbrıslı Rum gençlerinin halen Türk karşıtı olarak yetişmekte olduklarını üzülerek gördüğünü ifade etti.

Hamza Ersan Saner, 2017 yılında Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi tarafından parlamento da kabul edilen ve ENOSIS günün okullarda kutlanmasına ilişkin kararının son derece üzüntü verici olduğunu ve bu kararı şiddetle protesto ettiğini belirtti. 

Hamza Ersan Saner sözlerine son verirken Avrupa Konseyi üyesi olan Kıbrıslı Rumları, tarih eğitimi konusunda cesaretlendirmesini ve tarih kitaplarının yeniden yazılması için teşvik etmeleri konusunda, Avrupa Konseyi’ne çağrıda bulundu.  Çağrımızın cevap bulmaması halinde Türk tarafının farklı davranışlar içerisine girmesinin kimse tarafından sorgulanamayacağını ifade etti.

CTP Milletvekili Armağan Candan’da bugün gerçekleştirilen, Göç, Mülteciler ve Yerlerinden Edilmiş Kişiler Komitesi toplantısını takip etti. 

Heyet, temaslarını tamamlayarak 12 Nisan 2019 Cuma günü KKTC’ye dönecektir.