ULUÇAY, BAKÜ’DE TÜRKPA GENEL KURUL TOPLANTISINA KATILDI

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Azerbaycan Milli Meclisi’nin davetiyle katıldığı, Bakü’de Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi’nin (TÜRKPA)  9. Genel Kurul toplantısına katıldı.

Toplantı sonrası alınan kararla bir sonraki toplantının dönem başkanlığını devralan Kazakistan’da yapılması bekleniyor.

Genel Kurul toplantısına; Türkiye Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan’ın yanı sıra Özbekistan da  katılım sağladı.

TÜRKPA Genel Kurul toplantısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Kıbrıs’ı da yakından ilgilendiren birçok konunun ele alındığını, örneğin diplomaların denkliği ve somut olmayan kültürel miras başlıkları altında önemli kararların kabul edildiğini belirtti.

Uluçay, uluslararası bir toplantında temsiliyet fırsatı yakalanmasının Kıbrıs Türk halkı için önemine de değinirken, Doğu Akdeniz’de gerek hidrokarbonlar gerek deniz alanlarının sınırlandırılması konularında tansiyonun yükseldiğini, tüm tarafların işbirliğine fırsat tanıyarak ve barışçıl yolları kullanarak sorunların çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Başkan Uluçay’a Bakü temaslarında KKTC Bakü temsilcisi Ufuk Turganer, Özel Kalem Müdürü Çağlar Gulamkadir ve Meclis Dışilişkiler Müdürü Yasa Yeşilada eşlk etti.

Uluçay ve beraberindeki heyetin bu gece KKTC’ye dönmesi bekleniyor.